Dandanes ima vsak podjetnik možnost izkoristka svetovnega spleta, da prodaja svoje izdelke in storitve širšemu občinstvu. Pri tem pa je prvo potrebna izdelava spletne strani, ki zahteva svojo domeno vrhovne ravni. Pravimo ji tudi ime spletne strani, saj ga bodo uporabniki morali vtipkati v spletni brskalnik, da se povežejo s strežnikom, ki gosti spletno stran. Vsaka registracija domene je dokaj preprosta, vendar je priporočljivo, če se nanjo prvo pripravimo. To storimo v nekaj preprostih korakih, ki od nas ne zahtevajo nič drugega kot čas in malenkost potrpljenja.

Preverimo konkurenčne domene

Moderni svetovni splet se je močno razvil v zadnjih nekaj desetletjih. V obstoju je več kot 200 milijonov aktivnih spletnih strani. Pri tem pa se jih vsak dan pojavi za skoraj 250 tisoč novih. To pomeni, da so mnoge domene že zavzete oziroma zakupljene. Tiste, ki pa so na voljo, pa so lahko hitro preveč podobne že obstoječim.

Registracija domene s preprostim imenom
Dandanes ima vsak podjetnik možnost izkoristka svetovnega spleta.

Zelo priporočljivo je, da registracija domene poteka tako, da vnaprej vtipkamo naše izbrano ime v spletni iskalnik. S tem hitro ugotovimo, če morda obstajajo že druge spletne strani s podobnim imenom. Pazljivi moramo biti tudi na blagovne znamke. Če je naše ime preveč podobno že obstoječim podjetjem, ga lahko malenkost spremenimo, da še vedno obdrži svojo edinstvenost.

Registracija domene s preprostim imenom

Visoka uvrščenost spletne strani med iskalnimi rezultati v spletnih brskalnikih je brez dvoma izredno pomembna. Enako pomembnost pa nosi lastnost domene, da si jo lahko stranke brez težav zapomnijo. Najbolje je, da je ime dovolj preprosto, da si ga lahko ljudje zapomnijo in delijo s sovrstniki preko pogovora. Pri tem ne sme biti dvoumno, kako se naša registrirana domena vtipka v spletni brskalnik. Tako olajšamo našim potencialnim strankam obisk naše spletne strani. To pa vodi v višjo konverzijo in nove poslovne priložnosti.

Kako registrirati domeno?

Izbira lokalne ali svetovne domene

Pogosto se veliko ljudi zmede, ko mora izbrati domeno lokalne ali svetovne zvrsti. Pravimo ji tudi končnica domene. Med njimi ni razlik, kar se tiče obiska spletne strani. Je pa zelo pomemben dejavnik pri SEO optimizaciji strani, ki določa, kako visoko bo naša spletna stran uvrščena med iskalnimi rezultati med konkurenco. Za lokalno poslovanje v matični državi se vedno priporoča izbira lokalne domene, kot so .si, .hr, .cz ipd. Če pa nameravamo poslovati svetovno, pa so na voljo .com in druge svetovne končnice. Zadnja leta je na trg prišlo tudi mnogo drugih končnic, ki jih lahko uporabimo pri registraciji domene. Te lahko tudi koristimo, če menimo, da dobro delujejo z domeno ali drugače dodajo vrednost imenu naše spletne strani.

Objave iz iste kategorije: