Steklo ogledala ima pomembno vlogo pri vidljivosti na cesto med vožnjo ali pri parkiranju, zato je ta avto del potrebno zamenjati, če so steklene površine počene, poškodovane, popraskane ali kako drugače ne opravljajo svoje funkcije. Če so poškodovane le steklene površine, nam ni potrebno zamenjati celotnega ohišja zunanjega bočnega zrcala, saj lahko kupimo le posamezno steklo, ki ga nato namestimo znotraj ohišja avto zrcala. 

Steklo ogledala kvalitetne izvedbe
Steklo ogledala

Ob nakupu stekel za stranska zrcala moramo paziti, da se posamična steklena površina ujema s tipom vozila, saj ti avto deli niso univerzalni. Če je ohišje avto zrcala preko žic povezano z elektroniko avtomobila, še posebej, če ima zrcalo tudi vgrajene smernike ali je ogrevano, je bolje, da zamenjavo steklene površine opravi mehanik. Poleg tega je ob nakupu dobro pregledati, katero vrsto avto stekel že uporabljamo, zato da lahko namestimo ujemajoče se steklo ogledala s tistim, ki je že vgrajeno v drugo stransko zrcalo.

Različne vrste stekel na zunanjih bočnih avto zrcalih 

Poznamo več vrst avtomobilskih steklenih površin na stranskih zrcalih, ki se med seboj razlikujejo po različnih funkcijah in tudi videzu. Steklo ogledala na bočnem zrcalu je lahko konveksno, pri čemer so steklene površine ukrivljene na samem robu, ki prekriva slepo točko in imajo hkrati navpično črto. Tako se slika v avto zrcalu nekoliko ukrivi, zato da bi voznik pridobil najboljšo vidljivost. 

  • Ravna zrcala ne izkrivljajo slike, zato so predmeti v zrcalu vidni na dejanski lokaciji in v dejanski velikosti. Na drugi strani pa konveksne steklene površine omogočajo vidnost predmetov, ki so večji in bližje avtomobilu, kot so v resnici. 
  • Modre steklene površine: izdelane so z modrimi toniranimi zrcali, ki ponoči med vožnjo odpravljajo motečo svetlost žarometov in drugih virov svetlobe. Ta vrsta zrcal je koristna za doseganje najboljše vidljivosti med nočno vožnjo. 

Ogrevana avto zrcala za vožnjo v zimskih mesecih

Ogrevana bočna avto zrcala so primerna za vse tiste avtomobile, ki se v zimskih voznih razmerah soočajo z ledom, snegom, meglo in slabo vidljivostjo. Ogrevane steklene površine imajo vgrajen sistem z grelnimi elementi, ki poskrbijo za odtalitev snega in ledu na ogledalih. Ta zrcala so na zadnji strani z žicami povezana v elektronski sistem avtomobila, zato da lahko funkcija ogrevanja tudi deluje.

V specializirani spletni trgovini z avto deli Silux lahko naročite steklo ogledala v različnih vrstah, med drugim so na voljo bela in modra zrcala, konveksna in ravna zrcala ter asferična in ogrevana ogledala. Izbirate pa lahko tudi med različnimi proizvajalci, kot je Polcar, Blic, Alkar in mnogi drugi.

Objave iz iste kategorije: